VÅRA NYHETER

Läs om vår intervju med Nikolaos Kalpakas, en stor A.I.K. supporter

Image

Det är en frisk och solig söndag och jag står utanför Solnahallen och väntar på att möta upp snart 10-åriga Nikolaos Kalpakas och hans mamma Anna.
Basket är ett helt nytt territorium för mig och det känns spännande att få träffa Niko som är en hängiven supporter av AIK basket. Jag ser fram emot att höra hans berättelse om vad basket betyder för honom och vad det är som driver honom att gå på match efter match.
Det är en peppad och glad Niko jag möter och vi slår oss ner i cafeterian.
På tv:n i cafeterian pågår en fotbollsmatch och Niko blir märkbart exalterad och börjar berätta om olika spelare, lag och poängställningar och jag förstår ganska snabbt att det inte bara är basket den här killen brinner för utan även fotboll.

Cecilia - Niko vill du förklara för mig, som aldrig varit på en basketmatch tidigare, vad det är som är så kul med just basket?

Niko – Det är en snabb sport, det händer mycket hela tiden och det kan vända snabbt. Det är aldrig tråkigt i basket. Jag gillar alla sporter där det går snabbt och händer mycket. Fotboll är också en snabb och rolig sport men det är på olika sätt. Fördelen med basket är att man kan spela även om man sitter i rullstol.

Cecilia – Håller du själv på med någon sport idag?

Niko – Ja, jag simmar och så rider jag. Jag står på kö för att få börja klättra men om det krockar med ridningen så kommer jag välja att fortsätta rida. Sedan hoppas jag på att vi kommer att få ihop till ett rullstolslag i basket, det skulle vara riktigt kul. Alla i min familj har stort intresse för basket. Mamma är tränare, min lillebror Dino är spelare och pappa är domare på internationell nivå.

Cecilia – En riktig basketfamilj då med andra ord. I vilken position skulle du vilja spela i ett framtida basketlag då? Anfall eller försvar? 

Niko – Men basket fungerar inte så. Alla jobbar både anfall och försvar men man kan ha olika styrkor. Någon är dribblare, någon är skytt och någon är bra på att t.ex. screena.

Cecilia – Screena? Nu får du hjälpa mig, vad gör man när man screenar?

Niko – Alltså det är en blockering. Meningen med en screen är att blockera motståndarens försvarare och då har anfallaren fritt fram, en stund i alla fall. Allt går väldigt snabbt och man gör screens hela tiden under en match.

Cecilia – Ok, då tror jag att jag förstår. Men om du skulle spela basket, måste man ha en specialanpassad rullstol då?

Niko – Ja absolut. Rullstolar som används inom sport har mer utställda hjul för att den inte ska kunna tippa så lätt. Den kan ju såklart tippa i alla fall men det är coolt för dem som spelar och tippar, trycker upp sig själva så man liksom studsar upp igen.

Cecilia – Häftigt! Förstår att man måste vara riktigt stark då! Nu ska vi snart kolla på en match där AIK möter Trelleborg, har du någon favoritspelare i AIK?

Niko – Jag gillar alla. Alla har sina speciella egenskaper men Erkan Inan och Serkan Inan är riktigt bra. Dem är snabba och ser möjligheter hela tiden, har bra passningsspel och går inte bara in för att vara den som gör poäng. Nisse Johansson är också riktigt bra, han är en sådan spelare som kan överraska. Helt plötsligt så kan ha göra värsta grejen som man inte förväntat sig. Han är en rolig spelare att titta på.

Cecilia – Måste man vara väldigt lång för att bli basketspelare?

Niko – Nej man måste inte men det är ju en fördel. Är man lite kortare så måste man väga upp det genom att vara väldigt bra på något, t.ex. snabb dribblare eller vara grym på långskott.

Cecilia – Vad tror du att spelarna tycker om att ha dig som en så trogen supporter?

Niko – Jag vet inte riktigt. Jag försöker hela tiden ge dem peppande ord och dem kommer alltid fram till mig och gör high five. Jag tror dem tycker att det är kul att jag alltid är där och hejar på dem. Jag får mycket uppmärksamhet från dem och det är kul.

Cecilia – Jag är säker på att ditt stöd betyder mycket för dem. Visst finns det en maskot också? 

Niko – Ja, Gnagis. Han är inte med på alla matcher men är det viktiga matcher som t.ex. derbyt på Onsdag, då kanske han dyker upp. Det kommer att vara riktigt mycket folk på den matchen.  Det är en viktig match och det kommer att vara riktigt bra tryck.

Cecilia – Om man hejar på t.ex. AIK basket, kan man ändå heja på ett annat lag i t.ex. fotboll?

Niko – Nej, är man AIK:are så är man det helt och hållet. Det är t.ex. flera fotbollssupportrar som kommer och kollar på basketmatcherna. Man tillhör liksom AIK-familjen. 

Cecilia – Kul med sån sammanhållning. Nu börjar strax matchen, är det ok att jag sitter bredvid dig om jag undrar över regler eller något under matchens gång?

Niko – Basket har jättemycket regler så det är svårt att lära sig alla på en gång. Men det är mycket foul och straffkast. Så straff är inte en lika stor grej som till exempel i fotboll. Det är oftast inga avgörande poäng. Men jag kommer förklara under matchen.

Cecilia – Bra! Då är jag i trygga händer. Tusen tack för att jag fick intervjua dig och jag lovar att den dagen ditt egna basketlag kör igång så har du mig som supporter! 

Men, du måste lova att göra high five med mig då innan match.

Niko – Absolut! Men nu måste vi gå ner och se när dem värmer upp inför matchen.

 

Jag följer med Niko ner till planen och vi har inte hunnit vara där i många minuter innan Serkan Inan kommer fram och pratar med Niko. 

Han förklarar för Niko att han inte kommer att spela den här matchen då han haft ryggproblem och behöver ta det lugn inför derbyt på onsdag. Det är ju en viktig match.

Kort därefter kommer en efter en spelar fram och gör high five med Niko och under matchens gång så hör man Niko ropa peppande kommentarer till spelarna och hans engagemang går inte att ta miste på.

När slutsignalen ljuder så står det klart att segern går till AIK och dem tar emot publikens stående ovationer. 

AIK-familjen är stor, men den supporten med mest glädje, energi och smittande engagemang måste ändå vara Nikolaos Kalpakas.

 

SAMARBETSPARTNERS

Image
Image
© Copyright Adela assistans 2021.

Search